Топ продукти

Мултимедия за кола - двоен и единичен дин

Може би всеки ползва мултимедия в колата си. Почти всеки автомобил има аудио плеър или друга система. Разбира се, много по-комфортно е да слушаме любима музика докато шофираме, да се наслаждаваме на медия докато сме спрели и да се възползваме от куп други екстри. С развитието на технологиите се произвеждат все по-интересни и иновативни продукти - все по-функционални и модерни. Днес на пазара най-популярни са уреди от типа двоен и единичен дин за кола. Това са системи за вграждане в таблото на автомобила, които служат за мултимедия и информация. Основно се разделят според вида си. Единичният дин е със стандартен размер на аудио плеър, но от него излиза екран с различен размер на екрана според модела. Двойният дин е другият вариант - цяла конзола с екран. Различните модели могат де бъдат инсталирани според модела на автомобила и респективно вида на таблото - дали има място за единия или другия плеър. Освен това монтажа на който и да е от модели зависи и от предпочитанията на потребителя.

Другото, по което основно с е различават, е техническите параметри и най-вече операционната система. Разделят се на мултимедия с Windows CE и ANDROID. Първият вариант е по-опростеният и включва основните функции - музика от източниците disc, USB, SD, AUX, навигация, камера за заден ход, четене на видео файлове, радио. Вторият вариант е по-функционалният - освен всичко гореизброено притежава функциите WI-FI, тоест може да бъде свързан с Интернет, да се сърфира, да се тегли съдържание, да се инсталират и ползват приложения. Към мултимедиите може да се свърже и допълнителен донгъл или тунер (ако нямат вграден тунер) за цифрова телевизия, OBD02 и други допълнителни екстри. Освен по екстри и възможности медиите се различават като дизайн и производител. Днес на пазара се предлага доста богато разнообразие за всеки вкус и нужди.

Може би най-основната разлика е по предназначение. Тук възможностите са универсална мултимедия и специализирана мултимедия.  В първият случай единичният или двоен дин притежава размери според европейския стандарт . Пасват на автомобили с такива размери на таблото или могат а бъдат пригодени с панели или адапторни рамки. Това е по-бюджетния вариант за медия за кола.  Специализираните са мултимедии, специално създадени за таблото на определена марка и модел автомобил. Тук формата и дизайна съвпадат напълно с тези на таблото му, Освен това има съответствие на подсветката на бутоните, логото, интерфейса. Това е по-предпочитан вариант поради по-добрия вид, който ще придобие таблото след монтажа.  Освен това след монтаж на такава навигация при положение, че автомобилът е има функция за управление от волана ще може да я ползва и след подмяна на фабричната медия, което е доста относително при първия случай.