Топ продукти

Фабричнa мултимедия за кола с навигация

Системата за глобално позициониране (GPS) е разработена през 70-те години на миналия век, но не е перфектно функционираща до 1994 г. Скоро, след като системата стана достъпна, редица автомобилни производители се възползваха от технологията. По-ранните опити при оригиналното оборудване (OEM) в автомобилните навигационни системи са се сблъсквали с неуспех.

Първите OEM GPS навигационни системи са сравнително примитивни по съвременни стандарти, но технологията напредва доста бързо. Щом в началото на 2000-те години на потребителите бе предоставена система, предлагаща по-точен GPS сигнал, навигационните системи OEM моментално придобиха популярност.

Днес вградениете навигации представляват сърцето на много високо бюджетни интегрирани информационни системи. Тези мощни информационно-развлекателни системи осигуряват мултимедия, достъп до важна информация за състоянието на двигателя и други системи, и обикновено предлагат навигация. Докато някои от тях, като UVO на Kia, не предлагат навигация, тази опция обикновено се предлага в отделен пакет. И ако вашият автомобил не е дошъл с фабрична GPS система, често е възможно да го преоборудвате с OEM устройство. Някои автомобили дори разполагат с всички необходими кабели на място, което прави ъпгрейда лесен и безболезен. Лено можете да заместите навигацията в колата си със съвременен модел. Днес пазарът предлагат заместители на вградените навигации за кола, предлагащи навигация, запазване на някои функции на автомобила като възможността за управление от воланата, навигация, мултимедия, камера за заден ход, видеорегистратор, цифрова телевизия и много други функции.

Опции за навигация и мултимедия на оригиналните вградените навигации
 

Ford

Ford използва няколко интегрирани информационни системи за комуникация, мултимедия и навигация. Понастоящем тази интегрирана система използва вградена версия на Microsoft Windows, проектирана специално за използване в автомобилни приложения. Тези системи първоначално се наричат Ford SYNC, но има актуализирана версия, наречена MyFord Touch.
 

General Motors

General Motors предлага бордова навигация чрез своята система OnStar. Едногодишен абонамент за OnStar обикновено се предлага на новите собственици на GM, след което потребителите трябва да плащат месечна такса. GM също има вградена GPS система, която използва информация от вграден твърд диск. Тези системи могат да бъдат актуализирани с картографски данни от програмата на GM Navigation Disc. Твърдият диск може да се използва и за съхраняване на цифрови музикални файлове.

Intellilink
OnStar


Honda

Honda е един от първите производители на ОЕМ мултимедии за своите модели, които експериментират с навигационната система, а в началото на 80-те години на миналия век са работили и върху развиването система за регистриране и изчистване на отклонения. Модерните навигационни системи на Honda използват твърди дискове за съхраняване на картографски данни, а новите карти могат да бъдат изтеглени от Интернет. Някои Honda GPS системи също включват доживотен абонамент за услуга за данни за трафик в реално време. Както GM, така и Honda използват Gracenote. Това е услуга, която може да разпознава и дава информация за изпълнителя на даден трак чрез възпроизвеждане на аудио на файловете. Тази информация се показва на екрана на медията.
 

Toyota

Toyota предлага няколко навигационни системи, които са изградени на платформата Entune. Някои модели включват вградено HD радио, а други модели могат да възпроизвеждат DVD филми на своя сензорен екран. Тези системи могат да се свържат и с Bluetooth устройства за "свободни ръце".
 

BMW

BMW предлага навигация чрез информационно-развлекателната система iDrive. Тъй като iDrive контролира повечето от вторичните системи, GPS навигационните медии на BMW са силно интегрирани. В допълнение към навигацията, iDrive се използва и за управление на климатичната система на колата, аудио, комуникационните и други системи.


Volkswagen
Volkswagen предлага опционална навигация със сензорен екран. Тези системи са различни във всяко превозно средство, но обикновено предлагат Bluetooth сдвояване, данни за трафика в реално време и други общи характеристики.
 

Kia

Kia предлага няколко различни възможности за информационно - развлекателни системи. Техните UVO системи включват CD плейър и вграден цифров музикален джубокс и предлагат възможност за връзка с телефони посредством Bluetooth. Тези системи включват и допълнителни функции като гласови команди и камера за обратно виждане. Въпреки това UVO няма вградена GPS навигация. Kia предлага пакет за навигация, но той замества UVO. Двете системи на KIA са:

Kia Nav
Kia UVO

 

Удобство срещу полезност

Всяка OEM  информационно-развлекателни системи е различна и всички големи автомобилни производители са се концентрирали към високо интегрирани системи за развлечение през последните години. Това високо ниво на интеграция ги прави невероятно удобни, но е довело и до проблеми с използваемостта. Според проучване, проведено от J.D. Power and Associates, повечето оплаквания на потребителите относно навигационните системи на OEM са свързани с начина на използване. Тъй като тези системи са склонни да бъдат интегрирани с контрол на климатичните системи, радиостанции и други устройства, обучението за работа и контрол може да бъде сравнително трудно. За системата iDrive се счита, че действа разсейващо, тъй като има тенденция да привлича погледа на водача от пътя. Според проучването на J.D. Power and Associates 19% от потребителите на GPS навигация не са могли да намерят желаното меню или екран, 23% са имали затруднения с разпознаването на гласови команди и 24% твърдят, че техните устройства са предоставили неправилни маршрути. 

Някои системи получават по-високи оценки от други, като например навигацията Garmin, която се предлага в Dodge Chargers. Garmin е популярен производител на GPS устройства, а платформата за навигация е доста по-лесна за използване от много други OEM системи.


Опции на мултимедиите

Тъй като информационно-развлекателните системи са толкова добре интегрирани в повечето нови модели превозни средства, може да искате да проверите някои от тях преди да купите следващия си нов автомобил или камион. GPS навигацията може да не е толкова високо в списъка ви с приоритети, но все пак може да се окаже част от екстрите на вашето ново превозно средство. Всяка информационно-развлекателна система също предлага списък с различни функции, а някои, като UVO, дори са проектирани за възпроизвеждане на мултимедия, а не за навигация. В този случай, можете да използвате отделно GPS устройство по ваш избор.